אני פשוט כועס על זעפרן

המדע המודרני מתחיל לתפוס את החוכמה של אבותינו, שידעו הרבה על שימוש בעשבי תיבול ותבלינים ארומטיים למטרות רפואיות. השימוש בתבלינים לבישול, ריפוי וצביעת בדים עיצב חלק ניכר מההיסטוריה האנושית. בימי קדם סחורות יקרות ערך אלה נסחרו לאורך נתיבי תבלינים מטיילים ברחבי אסיה, המזרח התיכון, צפון אפריקה ואירופה. כמה תבלינים היו ממש שווים את משקלם בזהב.

עם זאת, רק לאחרונה גילו מדענים את המרכיבים הביו-אקטיביים והמנגנונים המולקולריים של מספר תבלינים נפוצים במטבח, אשר הוכחו כמפחיתים מתח חמצוני ודלקת תוך אפנון של מסלולי ריפוי מרובים בו-זמנית. מספר מחקרים מדעיים מאשרים כי התכונות המקדמות בריאות של תבלינים שונים מתווכים על ידי אותם קולטנים במוח ובגוף האדם המגיבים תרופתית לקנאביס.

זעפרן: טוניק עצבים

תמונה

זעפרן

דו”ח משנת 2013 של מדענים איראנים ב סקירת פרמקוגנוסיה בדק את ההשפעות הנוירו-פרוקטטיביות של תמציות זעפרן, שעיכבו את הצטברות רובד בטא עמילואיד במוח במודלים של אלצהיימר בבעלי חיים. באותו מאמר צוין שתמציות זעפרן יכולות “למנוע נזק לרשתית [and] ניוון מקולרי הקשור לגיל.” צוות מחקר אוסטרלי הראה בעבר שזעפרן יכול לסתור את ההשפעות של חשיפה מתמשכת לאור בהיר בחולדות מעבדה על ידי שיפור זרימת הדם ברשתית. זעפרן “עוסק” הן את CB1 קולטן קנבינואידים וה CB2 קולטן קנבינואידים “כדי להעניק הגנה על הרשתית”, סיכמו המדענים האוסטרלים.

מתואר כעשב התרבות היקר ביותר בעולם, זעפרן (כרכום סטיבוס) הוא תבלין מזון נערץ וחומר צבע טבעי. תורבת במקור בפרס ובאסיה הקטנה, התבלין האגדי הזה מגיע מפרח סגול בהיר עם סטיגמה אדום-כתום דמוי חוט המכיל 150 רכיבים ביו-אקטיביים, כולל קרוטנואידים, פלבנואידים ופוליפנולים חזקים אחרים. מקור עשיר של ריבופלבין (ויטמין B-2) וחומרי נבלות רדיקלים חופשיים, לזעפרן היסטוריה ארוכה של שימוש כרפואה עממית לטיפול בסרטן, עוויתות, כאבי ראש, מחלות עור, אסטמה, כיבים, מצוקה קדם וסתית ומחלות אחרות. פפירוס האברס (1550 לִפנֵי הַסְפִירָה) מתייחס לזעפרן כ”תרופה לבבית מעודדת” ותרופה לבעיות בכליות.

מחקרים מדעיים מצביעים על כך שזעפרן משפר את הלמידה והזיכרון על ידי עיכוב פירוק אצטילכולין. זעפרן גם משפר את תפקוד ה- גאבא קולטן, מה שמסביר בחלקו את יעילותו כמרגיע וטוניק עצבי. ניסויים קליניים העריכו את התכונות האנטי-דיכאוניות של זעפרן והגיעו למסקנה שהוא יעיל יותר מפלצבו ושווה ערך לפרוזאק.

כורכום: אבקת קודש

כורכום (Curcuma longa), צמח רב שנתי ממשפחת הג’ינג’ר, בעל רקורד בטוח של 6,000 שנים כצמח מרפא, תבלין קולינרי וצבע לבד ומזון. קנה השורש הבשרני של צמח הכוכב הזה נטחן לאבקה צהובה כתומה עמוקה ומשמש לתיבול מטבח דרום אסיה. זהו מרכיב משמעותי ברוב הקארי המסחרי, כמו גם מרכיב יסוד בפרקטיקה הרפואית האיורוודה, המשתמשת בכורכום (בדרך כלל בשילוב עם צמחי מרפא אחרים) לטיפול בהפרעות עיכול, דלקות גרון, הפרעות בתפקוד מטבולי, הצטננות ומחלות רבות אחרות. הכורכום, הידוע בתור האבקה הקדושה של הודו, מיושם באופן מקומי גם כתרופה אנטיבקטריאלית ואנטי פטרייתית לפצעי עור ולניקוי פצעים.

תמונה

אבקת כורכום ושורש

מינהל המזון והתרופות, השפחה הרב-שנתית של ביג פארמה, מכירה בכורכום כחומר צבע מאכל אך לא כחומר טיפולי, למרות יותר מ-5600 מחקרים שנבדקו על ידי עמיתים על כורכום והרכיב הפוליפנולי העיקרי שלו, כורכומין, המתעדים ריפוי רבים. תכונות. יש יותר ספרות מדעית מבוססת ראיות (1500 מאמרים מדעיים) התומכת בשימוש בכורכומין נגד סרטן מאשר כל חומר תזונתי אחר, כולל ויטמין D.

בדומה לזעפרן, כורכומין הוא נוגד חמצון רב עוצמה המעניק השפעות נוירו-פרוקטטיביות דרך ערוצים מולקולריים מרובים. כורכום מגן מפני נזק מוחי שנגרם כתוצאה מאלכוהול, משפר את הרגישות לאינסולין ואת תפקוד הלב וכלי הדם, מעכב את הצטברות טסיות הדם ומקל על פינוי רובד בטא עמילואיד הקשור לדמנציה של אלצהיימר. ראוי לציין כי השכיחות של אלצהיימר ומחלות ניווניות אחרות בקרב אנשים החיים בתת היבשת האסייתית, שבה כורכום נמצא בכל מקום, נמוכה משמעותית מאשר בצפון אמריקה.

הרבגוניות של הכורכום כצמח מרפא נובעת בחלקה מהאינטראקציה שלו עם המערכת האנדוקנבינואידית, המווסתת תהליכים פיזיולוגיים רבים. במאי 2012, מחקר נוירוכימי זיהה את CB1 קולטן קנבינואידים כמתווך להשפעה נוגדת הדיכאון של כורכומין: “טיפול בכורכומין”, מציין הדו”ח, “גורם לעלייה מתמשכת… של אנדוקנבינואידים.” בדצמבר 2013, ה כתב העת האירופי לפרמקולוגיה חשף כי כורכומין מפחית פיברוזיס בכבד על ידי מווסת העברת קולטן קנבינואידים.

פלפל: זהב שחור

תמונה

פלפל שחור

מועסק מאז ימי קדם כתיבול מזון וגם כתרופה עממית, פלפל שחור (פייפר ניגרום) הוא התבלין הנסחר ביותר בעולם. הפרי היבש של הגפן העצי הזה – גרגיר הפלפל – שנחשב כ”זהב שחור”, נחשב למצרך יקר ערך שהוא שימש כתחליף לכסף בעסקאות עסקיות. במהלך ימי הביניים באירופה, פלפל שחור היה פריט מותרות שרק העשירים יכלו להרשות לעצמם. כיום, זהו אחד התבלינים הנפוצים ביותר על פני כדור הארץ.

התכונות הטיפוליות הרבות של פלפל שחור אושרו על ידי המדע המודרני. השמן האתרי של פלפל שחור מפחית את התשוקה לניקוטין ומקל על תסמיני הגמילה. נוגד עוויתות ונוגד פרכוסים, זה יכול גם להוריד לחץ דם ולהקל על מצוקת עיכול. הוכח כי פיפרין, המרכיב הביו-אקטיבי העיקרי של הפלפל השחור, מעכב שגשוג תאי סרטן במודלים של אוסטאוסרקומה בבעלי חיים. אלקלואיד פלפל שחור זה גם מעצים את ההשפעות האנטי-גידוליות והאפופטוטיות של כורכום על ידי שיפור הזמינות הביולוגית של הכורכומין. כאשר הם ניתנים יחד, פיפרין וכורכומין מקיימים אינטראקציה סינרגטית כדי להעניק אפקט נוגד דיכאון חזק יותר מאשר כל אחד מהתרכובות מספקות בפני עצמה.

בנוסף לפיפרין, הפלפל השחור מכיל ויטמין K, ברזל ומנגן יחד עם מערך חזק של טרפנים ארומטיים, שאמורים להיות מוכרים לאניני קנאביס: פינן, לימונן, לינאלול, סבינן… פלפל שחור ניחן במיוחד בססקוויטרפן בטא-קריופילן, מרכיב רפואי חשוב בזני קנאביס רבים. Beta-caryophyllene הוא הטרפן היחיד שידוע להיקשר אליו ישירות CB2הקולטן לקנבינואיד המווסת את תפקוד מערכת החיסון, את מערכת העצבים ההיקפית, את פעילות הרקמה המטבולית ותהליכים פיזיולוגיים נוספים.

הג’וג’ו האנטי דלקתי החזק של הפלפל השחור מתווך על ידי CB2 קוֹלֵט. THC גם נקשר ישירות ל CB2 קולטן, למרות שזה לא מה שגורם לאדם להרגיש גבוה כאשר הוא או היא צורכים קנאביס. זה בגלל CB2 קולטנים אינם קיימים במידה משמעותית במוח ובמערכת העצבים המרכזית.

Beta-caryophyllene הוא מרכיב משמעותי במספר תבלינים נפוצים אחרים למטבח, כולל ציפורן, קינמון ואורגנו.

אגוז מוסקט: מגבר קנבינואיד

תמונה

אגוז מוסקט טחון ומלא

אגוז מוסקט (הגרעין היבש של Myristica בושם) אינו מפעיל ישירות את CB1 קולטן קנבינואידים במוח או ב CB2 קולטן קנבינואידים בתאי מערכת החיסון. אבל לתבלין המטבח הנפוץ הזה יכול להיות השפעה חזקה על המערכת האנדוקנבינואידית.

מחקר משנת 2016 ב ביולוגיה פרמצבטית דיווח כי אגוז מוסקט מקיים אינטראקציה עם המערכת האנדוקנבינואידית על ידי עיכוב אנזימים מרכזיים מסוימים שמקטלים (מפרקים) את שני האנדוקנבינואידים העיקריים, אננדמיד ו 2AG. בדומה למריחואנה של המוח עצמו, תרכובות קנבינואידים אנדוגניים קצרות מועד נקשרות ל- CB1 ו CB2 קולטנים. זה מפעיל מפל איתות ברמה התאית שמגן על נוירונים מפני עלבונות רעילים (מתח) ומקדם נוירוגנזה (יצירת תאי גזע חדשים ביונקים בוגרים).

שני אנזימים קטבוליים, חומצת שומן אמיד הידרולאז (FAAH) ומונוגליצרול ליפאז (MAGL), מעורבים בפירוק אננדמיד ו 2AG, בהתאמה. במילים פשוטות, פחות FAAH ו MAGL פירושו יותר אננדמיד ו 2AG. אז על ידי עיכוב האנזימים הקטבוליים הללו, אגוז מוסקט מעלה את רמת האננדמיד ו 2AG במוח ומגביר את איתות הקולטן לקנבינואידים בכל הגוף. FAAH ו MAGL עיכוב הוכח כמועיל להקלת כאב, חרדה, יתר לחץ דם ומצבים דלקתיים שונים במחקר פרה-קליני, מה שנותן אמון לשימושים רפואיים מסורתיים של אגוז מוסקט.

מרפאים איורוודיים בהודו משתמשים באגוז מוסקט כחומר חרדה או מפחית חרדה. אבל יש חשבונות סותרים להשפעה של אגוז מוסקט על חרדה ודיכאון – מינונים גבוהים יותר גורמים לתגובה דו-פאזית, מחמירה הפרעות מצב רוח ומעוררות הזיות. אגוז מוסקט ידוע מזה זמן רב בפעילות מערכת העצבים המרכזית שלו. במאמר ב טֶבַע (1966), אלכסנדר שולגין זיהה את “מיריסטיקין כחומר פסיכוטרופי”.

אסירים רבים בכלא, כולל מלקולם X לפני המרתו לאסלאם, ריחחו ובלעו אגוז מוסקט כדי להתמוגג. עכשיו אנחנו יודעים איך ומדוע יש למוסקט השפעה פסיכואקטיבית – הוא ממריץ את העברת קולטני הקנבינואידים על ידי דיכוי האנזימים שמפרקים את המריחואנה של המוח עצמו.

רפואה אקולוגית

עשבי תיבול ותבלינים הם תרופות אקולוגיות. שבעים וחמישה עד תשעים אחוז מהכפריים בעולם עדיין מסתמכים על רפואת הצמחים המסורתית כאמצעי הבריאות העיקרי שלהם. צמחים רבים – לא רק קנאביס – ניחנים בתרכובות המקיימות אינטראקציה ישירה או עקיפה עם המערכת האנדוקנבינואידית. היתרונות הבריאותיים של תבליני מטבח נפוצים רבים מתווכים על ידי אותם קולטני קנבינואידים במוח ובגוף האדם שמפעילה מריחואנה.

מחקר מדעי על השפעות המריחואנה על המוח פתח את הדלת לנופים חדשים לגמרי של הבנת הביולוגיה והפיזיולוגיה האנושית. כאשר אנו מקבלים בברכה את הקנאביס בחזרה לפנתיאון של עשבי מרפא מאושרים, אולי כדאי שנחשוב מחדש על הרעיונות שלנו לגבי המערכת האנדוקנבינואידית, הנקראת כך על שם הצמח שהוביל לגילויו, למתוח את גבולותיו כדי להקיף שפע של צמחים בוטניים.

מרטין א.לי הוא המנהל של פרויקט CBD והמחבר של אותות עשן: היסטוריה חברתית של מריחואנה – רפואי, פנאי ומדעי.

מקורות נבחרים

  1. Akhonzadeh S, et al, “זעפרן בטיפול בחולים עם מחלת אלצהיימר קלה עד בינונית”, J Clini Parm Ther, 2010 אוקטובר.
  2. בהוטני, חבר הכנסתet al, “השפעה אנטי-דיכאונית של כורכומין והשילוב שלו עם פיפרין בשינויים התנהגותיים, ביוכימיים ונוירוכימיים בלתי צפויים הנגרמות על ידי מתח כרוני,” Pharmocol Biochem Behav, 2009 מרץ.
  3. קורדל, ברברה ובקל, ג’יין, “ההשפעות של ארומתרפיה על התשוקה לניקוטין על לָנוּ קמפוס: מחקר השוואה קטן”. J Altern Complement Med. 31 ביולי 2013.
  4. El-Alfy, Abir T, et al, “אפנון עקיף של המערכת האנדוקנבינואידית על ידי חלקים ספציפיים של תמצית אגוז מוסקט כוללת,” ביולוגיה פרמצבטית, 2016.
  5. Gertsch, J, et al, “Beta-caryophyllene הוא קנבינואיד תזונתי,” Proc Natl Acad Sci ארה”ב2008 יולי.
  6. Gohari, Ahmad Reza, et al, “סקירה כללית על זעפרן, פיטוכימיקלים ותכונות רפואיות,” Pharmacogn Rev, 2013 ינואר-יוני.
  7. Hassan M, et al, “בסיס תרופתי לשימוש תרופתי בפלפל שחור ופיפרין בהפרעות במערכת העיכול,” Anticancer Res. 2009 01 בדצמבר.
  8. Hassanzadeh P, et al, “The CB1 איתות אנדוקנבינואידי בתיווך קולטן ו NGF: המטרות החדשות של כורכומין,” מחקר נוירוכימי, מאי 2012.
  9. Javadi, B, et al, “סקר של זעפרן בספרי רפואה מסורתית אסלאמית”, כתב העת האיראני למדעי הרפואה הבסיסיים, 2013.
  10. Ji, Sayer, “600 סיבות שכורכום עשוי להיות הצמח החשוב ביותר בעולם”, GreenMedInfo.com, 10 ביולי, 2013.
  11. Ji, Sayer, “יותר טוב מכימו: כורכום הורג סרטן לא חולים”, GreenMedInfo.com, 12 בספטמבר, 2015.
  12. Kannappan, Ramaswamy, וחב’, “הגנת עצבים על ידי תבלינים תזונתיים”, נוירוביולוגיה מולקולרית, אוקטובר 2011.
  13. Kazem M, et al, “השפעה נוגדת עווית של תמצית מים חמים פירות Piper nigrum על ileum עכברוש,” Pak J Biol Sci, 2008 יוני 01.
  14. Khazdair, Mohammad Reza, וחב’, “ההשפעות של Crocus sativus (זעפרן) ומרכיביו על מערכת העצבים: סקירה”, Avicenna Journal of Phytomedicine, ספטמבר-אוקטובר 2015.
  15. חוראסאני, ARוחב’, “השפעות טיפוליות של זעפרן (Crocus sativus L.) בהפרעות עיכול: סקירה”, כתב העת האיראני למדעי הרפואה הבסיסיים, 2016.
  16. Mishra A, et al, “מנגנונים נוגדי פרכוסים של פיפרין, אלקלואיד פיפרידין,” ערוצים (אוסטין). 2015 02 בספטמבר.
  17. Natoli, R, et al, “גנים ואי-קידוד RNA ויסות בבסיס ההגנה על קולטן הפוטו: מחקר מיקרו-מערכים של זעפרן נוגד חמצון תזונתי ופוטוביומודולציה ברשתית החולדות,” Molecular Vision, 2016.
  18. Patil, Vaishali M, et al, “תובנות קוונטיות כימיות ועגינה לשיפור הזמינות הביולוגית של כורכומין על ידי Piperine in Pepper,” J Phys Chem A, 2016 26 במאי.
  19. Rapino, Cinzia, וחב’, “אותות קולטני קנבינואידים מסוג 1 וסוג 2 מעורבים בהשפעה הנוירו-הגנתית של זעפרן של רשתית עכברוש”, פוסטר בכנס הבינלאומי לחקר הקנבינואידים, 2016 יוני.
  20. רוז, JE ובהם FM, “שאיפת אדים מתמצית פלפל שחור מפחיתה את תסמיני הגמילה מעישון,” Drug Alcohol Depend. 1994 01 בפברואר.
  21. Samarghandian, Saeed, et al, “השפעה אנטי-סרטנית של זעפרן (crocus sativus L.) ומרכיביו,” Pharmacognosy Res, 2014 אפריל-יוני.
  22. Zhang J, et al, “Piperine מעכב שגשוג של תאי אוסטאוסרקומה אנושיים באמצעות G2עצירת שלב /M וגרורות על ידי דיכוי MMPביטוי -2/-9,” Int Immunopharmacol. 31 בדצמבר 2014.
  23. Zhang Z, et al, “כורכומין מווסת קולטנים לקנבינואידים בפיברוזיס בכבד ומעכב ביטוי מטריצה ​​חוץ-תאית בתאי סטלט כבד על ידי דיכוי קולטן קנבינואיד מסוג 1 במבחנה”, כתב העת European Journal of Pharmacology, 5 בדצמבר 2013.

זכויות יוצרים, פרויקט CBD. אין להדפיס מחדש ללא רשות.



עוד בנושאי בריאות

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *